Biologische wijn

Bij wijn denk je natuurlijk direct aan prachtige wijngaarden, idyllische plekken en werkers die met hun kniptang alle druiven handmatig selecteren en afknippen. Hoewel wij dit beeld ook graag voor ons zien is de praktijk vaak weerbarstiger. Veel wijnboeren voelen zich genoodzaakt om de strijd aan te gaan met de prijsvechters, dat betekent vaak mechanisch oogsten, de grond uitputten, spuiten met chemicaliën en zo voort. Gelukkig bestaan er ook wijnboeren met oog voor de natuur, die het beste uit de wijnrank willen halen en gaan voor kwaliteit boven kwantiteit.

Bekijk hieronder al onze gecertificeerde biologische wijnen:

Toont alle 12 resultaten

Menicucci

Genesia Montepulciano d’Abruzzo

Proef de zon in deze mooie Montepulciano....

9,95
Menicucci

Passerina

Een echt autochtoon italiaans druivenras: Passerina, Ge...

9,95
Bombino Nero Flesfoto van Tre Pini
Tre Pini

Rosato Bombino Nero | Ventifile | Tre Pini | BIO

Heerlijke frivole rosé. Een zomertopper! ...

9,95
La Dama

Valpolicella Classico DOC – BIO

Een mooie pure Valpolicella gemaakt van Corvina, Molina...

10,95
Tre Pini

Primitivo, Trullo di Carnivale, BIO

Een jonge zachte wijn met een mooie afdronk. Frisse fru...

11,95
Mingazinni

Gjove – Sangiovese – BIO

Deze volledig biologisch geteelde Sangiovese is vernoem...

14,95
Wijn "Dulcamara" van het wijnhuis San Nazario
San Nazario

Dulcamara

Deze wijn van het biologische wijnhuis San Nazario is e...

14,95
Tre Pini

Primitivo, Piscina Della Monache – BIO

Weer een topprimitivo uit Goia del Colle. 100% biologis...

16,95
La Dama

Ripasso – Classico Superiore -BIO

Een pareltje van een ripasso, deze moet je geproefd heb...

17,95
San Nazario

Fior d’Arancio DOCG

Heerlijke dessertwijn met vleugje tannine....

17,95
Niet op voorraad
Tre Pini

Primitivo Reserva, Goia del colle

Deze geweldige primitivo van het wijnhuis Tre Pini heef...

26,95
La Dama

Amarone della valpolicella DOCG

Deze Amarone di Valpolicella is uniek, het is namelijk ...

36,95

Biologische wijn zo natuurlijk mogelijk

Bij de Wijnboetiek vinden we het altijd mooi als wijnboeren vol passie vertellen over hun wijnen en hoe die gemaakt zijn. Tijdens een gesprek met zo’n wijnboer hoor je vaak al snel of deze oog heeft voor kwaliteit en voor de natuur. Neem bijvoorbeeld het wijnhuis Vecchie terre di Montefili, dit wijnhuis gelegen in het hart van Toscane werkt volledig Biodynamisch. Dit houdt in dat ze geen gebruik maken van kunstmatige bestrijdingsmiddelen (die in de druif en dus jouw wijn terecht kunnen komen). Zij gebruiken alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen, bijvoorbeeld in de vorm van kruiden die groeien tussen te wijnranken. Zo zorgen ze er voor dat alle wijnen zoveel mogelijk puur natuur zijn. De biologische wijnteelt is gebaseerd op teelt in levende, gezonde, evenwichtige grond en houdt rekening met de natuur en de cycli van het plantgoed. Met als doel dat geen enkel schadelijk residu achterblijft in de plant en de grond.

Strengere regels voor biologische wijn

Om een wijn biologisch gecertificeerd te krijgen moet een wijnboer aan strenge regels voldoen. Het betekent dat de wijngaard op een biologische manier wordt bewerkt, maar ook dat de vinificatie (het verwerken van de druiven tot wijn) volgens strikte regels plaatsvind. Op de wijngaard zijn ggo’s (genetisch gemodificeerde organismen), pesticiden en chemische bestrijdingsmiddelen verboden. En ook in de kelder zijn chemische additieven verboden. Het is wel toegestaan om enkele andere additieven te gebruiken, zoals bijvoorbeeld “biologisch” kunstgist. Ook is het toegestaan om sulfiet te gebruiken, al mag er daarvan veel minder in de wijn zitten als bij conventionele wijnbouw. Voor witte wijn max. 150mg/l (200mg/l voor conventioneel) en voor rode wijn 100mg/l (150mg/l voor conventioneel). Een biologisch gecertificeerde wijn is te herkennen aan het groene AB-label dat meestal achter op de fles staat.

Toevoegingen aan biologische wijn en jouw gezondheid

In de conventionele wijnwereld mag een wijnboer tot wel 100 stoffen toevoegen aan een wijn. Hierbij wordt niet alleen de smaak van de wijn beïnvloed maar ook jouw gezondheid. Er worden vaak allerlei stoffen toegevoegd aan de wijn die mogelijk schadelijk zijn voor je gezondheid. En het bizarre is dat een wijnboer dit niet op het etiket hoeft te vermelden. De wijnhuizen die vooral geld gedreven zijn kunnen zo allerlei oneffenheden in hun wijn maskeren. Een voorbeeld om te maskeren is het gebruik van sulfiet, waarvan is aangetoond dat teveel ervan schadelijk is. Het interessante is dat als een druif gezond is er bijna tot geen sulfiet nodig is. Bij biologische wijnen mag er minder worden toegevoegd en is de wijnboer dus genoodzaakt om veel meer tijd te steken in het gezond houden van zijn druiven zonder het gebruik van chemische middelen.

Zelf beoordelen?

Uiteraard is het een mooie ontwikkeling dat steeds meer wijnboeren op een meer duurzame manier wijn gaan maken. Dit betekent natuurlijk niet per definitie dat een biologische wijn standaard beter is. Het hangt sterk af van de kwaliteiten van een wijnmaker (oenoloog). Wel kun je met zekerheid zeggen dat er in biologische wijnen geen chemische middelen zitten en dat het alleen al voor je gezondheid beter is. Maar het blijft altijd belangrijk om zelf te blijven proeven! Saluti!

neem contact op Bel de wijnboetiek