Droom weg bij wijnhuis Montefili

Droom weg bij wijnhuis Montefili

Vanaf Piëmonte vervolgen we onze reis langs de meest bijzondere wijnhuizen van Italië. Het is een kleine vijf uurtjes rijden door het binnenland, langs de prachtige stad Florence, voordat we op onze volgende bestemming zijn. Midden in Toscane, waar olijfbomen, groene cipressen en oude stenen huizen de boventoon voeren. Dit is het Italië waar ons hart sneller van gaat kloppen. En dat geldt trouwens niet alleen voor ons, maar ook voor ‘Italofielen’ Nicola, Frank en Tom, die ons opwachten voor hun wijngaard.

Vandaag zijn we bij wijnhuis Vecchie Terre di Montefili, in het hart van de wijnstreek Chianti. Eigenaren Nicola, Frank en Tom hebben passie voor prachtige wijnen en dat blijkt uit alles wat ze doen. Waar anderen dromen, durven zij. Ze vertellen over hoe ze stuk voor stuk het roer omgooiden om Montefili tot een succes te maken, over hun aandacht voor de natuur en hun bijzondere aanpak.

De droom achterna

Hoewel het wijnhuis op traditionele wijngrond staat (Vecchie Terre di Montefili betekent ‘de oude grond van Montefili’), zijn de wijnen van Nicola, Frank en Tom niet gebaseerd op een eeuwenoud familierecept. Sterker nog, ze zijn helemaal geen familie, al hebben ze heel wat gemeen. Alle drie zijn ze op Italiaanse grond geboren en sloegen ieder apart hun vleugels uit om een internationale carrière achterna te gaan in Amerika. Dit is waar het drietal elkaar voor het eerst ontmoet, dromen deelt en besluit om de grootste droom werkelijkheid te maken: een eigen wijn creëren. 

Voor hun zoektocht naar een eigen wijngaard, keren ze terug naar hun moederland. Ze hadden een gezamenlijke wens: de plek moest puur zijn en ze moesten er verliefd op worden. Uiteindelijk belandden ze in de Chianti streek, waar ze met behulp van wijnhuis Marchesi Antinori een jaar onderzoek hebben gedaan, op zoek naar de perfecte wijngaard. Uiteindelijk vinden ze die. In de glooiende heuvels van Panzano verwezenlijken Nicola, Frank en Tom in 2015 hun droom.

De sleutel

Nicola, Frank en Tom vallen op door hun respect en aandacht voor de natuur, die ze zoveel mogelijk haar gang laten gaan. De wijngaarden liggen in de heuvels, in de vorm van een oud-Italiaans amfitheater. Alleen wordt hier het spel niet gespeeld door acteurs, maar door de samenstelling van de grond, de richting van de wind, de stroming van het water, het mos op de rotsen, de wilde bloemen, eeuwenoude bomen en het vogelgezang.

Terwijl we genieten van het uitzicht over de wijnranken, vertellen Nicola, Frank en Tom dat zij Montefili als belofte aan de aarde zien. Het is de sleutel om alles uit het land te kunnen halen. Altruïsme, onbaatzuchtigheid, staat bij het drietal centraal. Het land wordt gebruikt, maar er wordt vooral veel teruggegeven. Ze zien zichzelf als verzorgers van het land. Dat zie je terug in alles wat ze doen. Volgens Nicola, Frank en Tom kan een mooie wijn een herinnering, een plek of een geur vastleggen en keer op keer tot leven brengen. De wijnen stralen hun liefde voor de natuur uit, en dat is precies waar hun kracht ligt.

Ontdekkingstocht

De Chianti is niet zomaar een gebied. De bijzondere mix van gelastro (klei met leisteen) en albarese (kalkachtige) bodems, zorgt voor de perfecte balans tussen voeding en afwatering. Volgens kenners is dit één van de sleutels tot succes van het gebied. Bij Vecchie Terri di Montefili is het maken van een mooie wijn een echte ontdekkingstocht, waarbij je al je zintuigen nodig hebt. Het gaat er in het wijnhuis allemaal nét iets anders aan toe dan bij de omliggende wijnhuizen in de streek.

Zo is de Sangiovese druif de grote trots van het gebied. Om de wijn een echte ‘Chianti Classico’ te mogen noemen, moet er minstens 80% van de wijn uit deze druif bestaan. Alleen dan krijgt de wijn het Classico-keurmerk op de fles: een zwart haantje (hier schuilt een bijzonder verhaal achter, hou onze blogs in de gaten). Veel wijnboeren vullen de laatste 20% aan met andere lokale druiven. Bij Vecchie Terre di Montefili niet, daar willen ze de Sangiovese laten schitteren en gebruiken daarom 100% Sangiovese druiven. Die wijn laten ze vervolgens rijpen op vaten. Hoe lang ze dat doen? Niks familierecept, verre van dat: er is geen recept. Tot in het glas wordt alles door de natuur bepaald. En dat proef je.

Al benieuwd naar de wijnen van Vecchie Terre di Montefili? Je kunt ze hier vinden.