Reis mee naar wijnhuis Rizieri

Reis mee naar wijnhuis Rizieri

Vanuit de auto krijgen we alvast een voorproefje van wat ons te wachten staat. We rijden dwars door de glooiende heuvels van Diano d’Alba en kijken uit op aaneenschakeling van wijngaarden. Zo te zien zijn we op de juiste plek. We slaan af naar een smal weggetje richting onze eindbestemming. Rijen aan oude eikenbomen gaan aan ons voorbij. Boven ons hangt een dak van oranje, bruin en gele bladeren. Een prachtig gezicht natuurlijk. Maar wat we nog niet weten, is hoe belangrijk deze bomen eigenlijk zijn voor onze wijnen.

Wij – Dennis en Steven – nemen jullie graag mee op onze zoektocht naar de allerlekkerste wijnen van Bella Italia. Onlangs reisden we af naar Italië om kennis te maken met de beste wijnhuizen van het land. Van één ding waren we na onze reis zeker: wijn is hier niet weg te denken uit het dagelijks leven. En dat geldt ook voor het echtpaar Arturo en Barbara Verrotti di Pianella. Sterker nog, hun levens staan in het teken van onze favoriete drank. Vol passie vertellen zij hierover wanneer wij hen spreken in hun wijnhuis Rizieri in het noorden van Italië.

Het wijnhuis Rizieri

Traditie en innovatie

Denk je bij een Italiaans wijnhuis gelijk aan wijngaarden die van generatie op generatie worden doorgegeven? Het is voor het maken van goede wijn geen vereiste. Daar komen we snel achter tijdens een rondleiding door wijnhuis Rizieri. Arturo en Barbara geven ons een warm welkom in de authentieke boerderij in de heuvels van de streek Langhe. Een plek waar zij tien jaar geleden zó verliefd op werden, dat ze besloten hier een eigen wijnhuis te beginnen. Het is een keuze voor geluk, want ze stralen nog steeds als ze over de omgeving en hun wijnen vertellen.  

Het echtpaar laat zien hoe zij traditionele methoden met moderne technieken combineren. Druiven worden bijvoorbeeld nog met de hand geplukt, zodat alleen gezonde en volgroeide druiven in de wijn terechtkomen. Het contrast is vooral goed te zien als we door de nieuwe wijnkelder lopen, die sinds 2018 in gebruik is. In deze ruimte kan de wijn fermenteren (het omzetten van suikers en fructose in alcohol en kooldioxide) en rijpen. Traditie en innovatie staan hier recht tegenover elkaar: stalen tanks waarvan de temperatuur nauwkeurig kan worden bepaald om de fermentatie perfect te laten verlopen. Niet ver daarnaast staan oude eiken vaten, waar de natuur tijdens het rijpen haar eigen gang kan gaan.

Rizieri Barbara & Arturo

Natuurlijk laboratorium

De natuur haar eigen gang laten gaan, dat lijkt de sleutel voor de wijnen van Rizieri. We lopen naar buiten. Arturo en Barbara vertellen ons over de bijzondere werking van de natuur in de omgeving, wat volgens hen een ‘small open-air laboratory’ is, een openluchtlaboratorium. Een ontmoetingsplaats van aarde, zon en water.

Op de heuvel groeien zes verschillende soorten druiven: Nebbiolo da Barolo, Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Merlot en Arneis. Sommige bomen zijn al in 1966 geplant. Alle soorten druiven groeien in het microklimaat van de heuvels. Het klimaat is een unieke situatie, wat onder andere door de omringende (eiken)bossen en de koele tot gematigde temperatuur wordt gevormd. Een natuurlijke balans, waarin de druiven optimaal kunnen groeien en rijpen

Rizieri druiven

Kwestie van geduld

Bij het bottelen van de wijn respecteren Arturo en Barbara de natuur ook. Ze doen niet aan filtratie of het toevoegen van kleur- en smaakstoffen. Iets wat bij grote wijnbedrijven vaak wel gebeurt, om het productieproces te versnellen. Alleen zo kunnen Arturo en Barbara het aroma, de smaak en de kleur van de wijn zo authentiek en ambachtelijk mogelijk houden. Een kwestie van geduld en volharding, noemen ze het zelf.

De druivenranken, het natuurlijke proces en de ambachtelijke aanpak leiden uiteindelijk tot zes verschillende wijnen, elk met een eigen karakter. Onder deze wijnen valt ook de Barolo, ook wel de koning onder de Italiaanse wijn genoemd. Om deze status te krijgen, heeft de wijn minimaal anderhalf jaar moeten rijpen in de eikenhouten vaten.

Wie een fles Rizieri in zijn of haar handen heeft, voelt dat dit niet zomaar een ‘wijntje’ is. Het straalt kwaliteit, ambachtelijkheid en vooral passie voor wijn uit. En op het etiket van de fles? Daarop staan – hoe kan het ook anders – eikenbomen.

Zelf de wijnen van Rizieri ontdekken? Neem een kijkje in onze webshop.